2009-06-29

Olie bruges stadig til opvarming!

Ifølge Danmarks Statistik er der i i januar 2009 knap 19% af Danmarks samlede bygningsareal stadig opvarmet med oliefyr til centralvarme.

Samtidig ligger Energistyrelsen stadig navn til den forældede webside på http://www.sparolie.dk/ . Den side foreslår at man skifter ineffektive oliefyr ud med nye oliefyr i stedet for andre energikilder såsom stokerfyr, varmepumper eller lignende.
Jeg har fået denne forklaring fra en medarbejder i Energistyrelsen:
Sparolie er en hjemmeside, der blev oprettet i forbindelse med en kampagne med formålet at hjælpe folk med et ønske om at udskifte oliekedler. Siden har efterhånden nogle år på bagen, og du har ret i, at den trænger til fornyelse. Den bliver hovedsagelig holdt i live, fordi at positivlisten for energimærkede kedler ligger på siden.

Vi er i øjeblikket ved at overveje en relancering af siden, hvor vi også fortæller om andre opvarmningsformer, for du har jo ret i, at man selvfølgelig skal prioritere at bruge alternativer som f.eks. varmepumper. Faktisk arbejder vi i øjeblikket med et varmepumpeinitiativ, som du kan læse mere om her http://www.ens.dk/sw13323.asp.

Webstedet har også en liste over gamle, ineffektive typer af fyr, der bør udskiftes straks.
Deres varmepumpeside er nu flyttet, måske er denne den her relevant i stedet for: http://www.ens.dk/da-DK/ForbrugOgBesparelser/IndsatsIBygninger/Varmepumper/Sider/Forside.aspx


Jeg håber at dem der har et oliefyr i drift, vil kigge sig grundigt om efter en anden måde at lave varmt vand på, end ved at bruge olie. Kan man finde noget der forurener luften mindre (lokalt), er billigere eller har en mere stabil prisudvikling end olie?

For samfundet Danmark, er det vel en fordel ikke selv at bruge Nordsø-olien, så længe man ikke skal købe noget i i stedet for i udlandet der overstiger oliepriserne. Og mon ikke biomasse (fx træ og planteolie) bliver mere konkurrencedygtigt overfor olie som tiden går?